2012. február 28., kedd

Hőszigetelő lapok ragasztása

A hőszigetelő lap, más néven polisztirollap, vagy EPS lap a  hőszigetelő rendszer lelke. A hőszigetelő rendszer ezen része végzi magát a hőszigetelést. Minden egyéb dolgot azért csinálunk szigetelés közben, hogy ez a lemez jól működjön. Az alatta lévő ragasztóval és dűbellel a rögzítését végezzük, a felette lévő rétegekkel (glettrétegbe ágyazott üvegszövet, szinező vékonyvakolat) a mechanikai és kémiai védelmét biztosítjuk.
A hőszigetelő lapokat a vízzel kevert ragasztótapasszal ragasztjuk fel a a lenti képen látható módon  megkenve a táblát. A ragasztás után kézzel a vízmérték útmutatása alapján síkba állítjuk. A ragasztótapasz ad némi mozgásteret a táblák helyes pozícióba állításához.
A szigetelőlapok első sorát a lábazati indítóprofilba helyezzük. Ezután a lapokat a téglakötésnek megfelelően eltolva ragasztjuk a falazatra. A sarkokon is fogazott felrakással alkalmazzuk a megfelelő kötést.
A ragasztás napjainkba elterjedt formája a PUR alapú ragasztóhabbal történő építés is, de csak olyan alapanyaggal, amely alkalmazható a rendszerünkhöz.
A szigetelőlapokat nem csak egymás mellé kötésben, de fuga metesen is kell felrakni. A szigetelőlapok közötti esetleges fugákba, nem kerülhet rendszerragasztó, mert hőhidat képezne. Amennyiben ilyen esettel állunk szemben vagy saját anyagával, vagy szigetelőhabbal kell a fugát kitöltenünk.
A szigetelőlapokat a sarkokon feles vagy egész tábla felhasználásával ragasszuk fel, sőt a homlokzati mezőbe se kerüljön 15 centiméternél kisebb lap.
A szigetelőlapok illesztései ne találkozzanak a falazatok hozzáépítési, anyag vagy szerkezetváltási helyeivel. A lapok kötése minimum 10 centiméterre legyen az anyag és szerkezetváltásoktól.
A szigetelőlapokat számtalan módon szabhatjuk a kívánt méretre, a tapétavágótól
a fűrészen át
a profi szigetelők által használt izzó fémszállal vágó gépekig.
www.dryvit-szigeteles.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése