2011. március 6., vasárnap

Miért szigeteljünk?

Sokan kérdezik, tőlem , hogy megéri e a hőszigetelés. Nos mit válaszolhatnék, mint hogy mindenképpen. A hőszigetelés elsősorban gazdaságilag, saját pénztárcánk szempontjából fontos. Ám itt nem válik el a társadalom, országunk és a bolygónk érdeke a miénktől. A hőszigetelés energiamegtakarítás és mint olyan pénzspórolás nekünk, tehát egy olyan beruházás, amely kiszámíthatóan évek múlva, a megtérülési idő után hasznot fog hajtani számunkra, a kisebb fűtésszámlánk okán. Globálisan nézve csökken az energiaszükségletünk, amit tudvalevő, túlnyomórészt ökológiailag veszélyes technológiákkal, földünk korlátlan kihasználásával állítanak elő.
A hőszigetelés során 30-40 %-os enregia és pénzmegtakarítást érhetünk el. Az építőiparon belül nincs még egy ennyire megtérülő és hasznos szakág. Megtérülési idő számos fontos tényező és számítás alapján határozható meg, de a szakemberek maximálisan 10 évre teszik. Addig visszanyerjük a beruházott összeget, onnan kezdve pedig más dolgokra fordíthatjuk az addig csekken befizetett fűtésszámlánk nagy részét.
Fontos szempont a fosszilis energiák fogyásának korában ez, mindegy, hogy azért mert készleteink kifogyóban vannak, vagy különböző politikai játszmák miatt jut hozzánk kevesebb (az ukránok, oroszok elzárják a gázcsapot).
A hőszigetelés nagy előnye, hogy nem csak télen élvezhetjük, hanem nyáron is, hiszen ahogy télen nem engedi ki a meleget, nyáron nem engedi be. Amennyiben nincs klímaberendezésünk, aminek költségeit szintén súlyosan csökkenti (ne felejtsük el, kétszer annyi energia szükséges a hőmérséklet egy fokkal való lehűtéséhez mint felfűtéséhez), úgy is növeli a kánikulában hűvösen tartott lakásunk, komfortézetünket.
Épületünk homlokzata az évek alatt elöregszik, vakolat megrepedhet, leválhat, málhat. A homlokzati szigetelés rendszerösszetevőinek okán, valamint kémiai összetételéből kifolyólag ilyen probléma késöbb nem várható. Tehát felújítjuk öregedő épületünket és ezzel a saját esztétikai szépérzetünket növeljük, valamint ezzel párhuzamosan ingatlanunk értékét is.
Fontos szempont a hőszigetelő rendszer tulajdonságaiból fakadó hangszigetelés fokozott növekedése, mely szintén kényelmünket és nyugalmunkat szolgálja.
A hőszigetelő rendszer meggátolja a penészképződést is, de erről a nagy érdeklődésre való tekintettel a késöbbiekben részletesen is írok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése