2011. március 20., vasárnap

Mivel szigeteljünk?

Megrendelőkkel, érdeklődőkkel való találkozások alkalmával, az első kérdés ami felmerül, hogy mivel szigetelje a házát.  Amennyiben beláttuk a szigetelés fontosságát, hasznát és döntésre jutottunk ki kell választanunk a számunkra megfelelő szigetelőanyagot.
Manapság legelterjedtebb homlokzati szigetelés a EPS táblákkal ellátott rendszer. A polisztirol termékcsaládból a 80-as sűrűségű, piros csíkkal ellátott táblák használhatóak erre a célra. Ezek a polisztirolgyöngyökből sajtolt fehér fél négyzetméteres táblák tulajdonképpen mindenféle vastagságban kaphatóak. Saját kivitelezésben a 270 mm vastagságú Eps felhelyezés számít rekordnak.
Ez a szigetelés ára és hasznossága, egyszerű kezelhetősége és 35 éves bizonyított múltja miatt kedvelt, ma kb. 90%-ban használatos a piacon.
Az EPS-sel megegyező hőszigetelő képességgel bír a homlokzati kőzetgyapot, amely fokozottabb hangszigetelésben és tűzállóságában megelőzi az EPS-t, ám megmunkálhatósága, és legfőképp a sokkal magasabb termék és rendszerára miatt nem oly népszerű.
A fent elített anyagoknál jobb hőszigetelő képességgel bír a polisztirol egy másik fajtája az XPS ( zárt cellás, vagy extrudált polisztirol). Ezt Lábazati szigetelésekhez használják, valamint ajánlott alkalmazni fa, fém felületű falazatok szigeteléséhez. Ára magasabb mint az EPS-é, de mintegy 10%-kal jobban szigetel.

Homlokzatszigeteléshez létezik egy nem túl régi találmány, ami egyre elterjedtebb lesz, a grafitos EPS, ami a sima EPS-nél 20 %-kal, vagy még magasabb arányban szigetel. A tulajdonképpen grafitporral kevert polisztirol ára nem olyan magas mint drága konkurenciáié, de remek szigetelőképessége miatt hódít.
A legújabb hőszigetelőanyag a PUR táblák, amelyek a legjobb szigetelést biztosítják, ára nagyon magas és tulajdonképpen még gyermekcipőben jár, nem sokat tudunk róla.
A homlokzatoknak a fenn említettekkel ellentétben van egy másik tipusa, amikor a szigetelőanyag nem hordozza a külső réteget, a vakolatot. Ezek a szerelt homlokzatok. Az épület falára vázszerkezetet építenek, amire a külső borítás kerül (kő, fa, fémlemez, műanyag), itt a szigetelőanyagot belehelyezezik a vázszerkezetbe. mivel nem kell terhet hordani, mechanikai hatásoknak ellenállni, tulajdonképpen gyengébb anyagsűrűségű szigetelőanyagokat is szoktak használni, legyen az EPS, vagy üveg, illetve kőzetgyapot. http://www.dryvit-szigetelés.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése