2011. április 13., szerda

Lábazati szigetelés

A napokban egy nagy, már elkészült lakóparkhoz hívtak ki, egy lábazati szigetelést megnézni. A problémájuk a belső oldali vizesedéssel volt. A helyszini megtekintés után kiderült, hogy a lábazati szigetelés fehér homlokzati EPS lapokból volt felrakva és ez is benne állt az épület melletti vízgyüjtő árokban.
Lábazatra minden esetben XPS zártcellás lábazati szigetelő lapokat kell felragasztani. Ez alkalmas arra, hogy ne szívja magába a nedvességet és így ne adhassa tovább a falazat irányába. Egyszer egy megrendelőnek szemléltettem, hogy EPS lapot raktam egy medencébe, amit egy nap múlva kivettem és könnyen érzékelhetővé vált a súlydifferencia a vizzel telefolyt és a "száraz" EPS lap között.
Hiába kap tehát a lábazat ugyanolyan rétegrendet, mind a glettréteggel, mind a vizzáró vakolattal, mint a homlokzat, azokon a helyeken, ahol nincs eldolgozva (mint a lakópark esetében, ahogy ráültették a vizgyüjtő árok aljának betonjára) az EPS lap az XPS lappal ellentétben felszívja a vizet.
Az XPS lapok nem polisztirol gyöngyökből állnak, hanem habosítottak, vágáskor homogén felületet mutatnak. A gyártója válógatja, hogy szinűk zöld, rózsaszin, vagy sárga stb. Ez alól kivétel pl az Austrotherm Expert Fix lábazatra ajánlott lap, amely gyöngyökből áll, de a gyöngyszemek impregnálva vannak, megelőzendő a vízfelszívást.
Rétegrendje megegyezik a homlokzati lapokéval, ragasztva, dübelezve, élvédővel ellátva kerül rá a glettrétegbe ágyazott üvegháló.
Záróvakolata, és itt is számtalanszor látni hibásan kivitelezve, nem a homlokzati műgyanta, szilikongyanta, szilikátgyanta vékonyvakolatok, hanem a lábazati szineskő vakolat. Ez a vakolattípus is sokfajta szemcsenagyságban és szinárnyalatban kapható. A szineskő vakolat nem szinezett, pigmentált, hanem a mintát alkotó megfelelő nagyságú és szinű zúzott kavicsokból áll össze és adja meg végleges árnyalatát. Pont ezek miatt nem homogén szin, hanem mákos színhatást éreztet. A kavicskák közötti kapcsolatot a bőséges átlátszó szinű műgyanta folyadék adja meg, ez ragasztja egymáshoz őket, ettől bedolgozható.
A fedővakolat, mechanikailag sokkal ellenállóbb a lábazat magasságában való nagyobb igénybevétel miatt, valamint a koszolódás sem oly feltünő rajta.
Fedővakolat helyett sokszor használnak, kő, vagy téglaborítást. Ezek súlyúknál fogva esetleg dupla hálóréteget, vagy erősített dűbelezést kívánnak elődolgozásnak. Természetesen ezeket az anyagokat beépítésük után, erre alkalmas vegyszerekkel az időjárás, a csapadék viszontagságaitól óvni kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése