2011. április 25., hétfő

Párkányok

Felméréseim során rendszeresen felmerülő kérdés, a párkányok kérdése. Új építésű épületnél ez nem jelent problémát mert a nyilászárók helyének méretezése, a párkányok alá kerülő polisztirol szigetelés és a párkány anyagának beleszámításával készül. Régi épületeknél, ahol a homlokzati szigetelés egyben utólagos szigetelés is, nem ilyen egyszerű a helyzet.
Új párkányra mindenképp szükség van, mert a homlokzati sík oly mértékben ugrik kifelé a manapság használatos vastagabb polisztirollapok használata miatt, hogy a régi párkány már nem éri el az új homlokzat külső síkját. ezáltal funkcíóját sem tudja ellátni.
Amennyiben lehetséges a kivitelezéskor a régi párkányt el kell távolítani, hogy a szigetelőlap a helyére tudjon kerülni. A multkoriban találkoztam egy olyan betonpárkánnyal, ami úgy volt öntve hogy a nyílászáró rajta ült és egyben a belső párkány is volt. Ezekben az esetekben mérlegelni kell, hogy milyen károk keletkezhetnek a szétvésés folyamán és ezekre kellően előre fel kell készülni.
Párkányok alá minimálisan 20 mm-es szigetelőlap ajánlott, de a legjobb ha a homlokzaton lévő vastagság fordul be, ami igen nagy valószinűséggel csak új épületeknél megoldható zökkenőmentesen.
A párkányok anyagát tekintve változatos képet láthatunk.
A legelterjedtebb a műanyag párkány, amely UV álló, elsősorban fehér szinű, de fautánzatú változata is van. Nagy előnye, hogy anyagában hőcellás, tehát önmaga a legjobb hőszigetelést nyújtja.
Régen a leghasználatosabb, de még ma is elterjedtek a fémpárkányok. Anyagát tekintve változatosak: horgany, horganyzott acéllemez, rozsdamentes acélok, festett acélok, réz és aluminiumok (natúr, szinterezett).
Ezek remekül illeszkednek a csatornákhoz, valamint nagy elönyük a vékonyságuk, így sok egyéb helyen elférnek ahol más nem.
A legrégebbi és legelegánsabb párkányok a kőpárkányok. A kőpárkányok fajtái talán a fémeknél is szerteágazóbbak, kezdve a téglapárkánnyal, az aglomerátumon, a grániton, a mészkővön, a márványon sőt a műmárványon át megszámlálhatatlan fajtája van. Hőszigetelő képességük csekély, majdnem a nullával egyenlő.
Ragasztással rögzülnek a befordult hőszigetelő rendszeren, a ragasztás típusát a párkány anyaga határozzza meg. Tömítés minden esetben szükséges.

1 megjegyzés:

  1. Valami műmárvány párkány van a házban,amit vettünk. Szépnek szép, nem mondom, de olyan hideg, mint a veszedelem!
    jövőre csere.

    VálaszTörlés