2011. július 13., szerda

Ragasztó, a dryvit rendszer kötőanyaga



Több éves kivitelező múltam mondatja velem, a ragasztók tekintetében óriási a szórás a piacon. A lapok felragasztása, de főként a hálózás a dryvit rendszer lelke. Éppen ezért fontos, a márka kiválasztásánál, hogy a minőséget előbbre valónak tartsuk az árnál.
Az ragasztó felhasználásra kész, összetevőjét tekintve ásványi kötésű, diszperzióval módosított cementkötésű ragasztóhabarcs. A ragasztót 25 kg-os kiszerelésben kapjuk, melynek vízigénye 7 liter körül mozog, de minden esetben követni kell a gyártó utasításait.  A ragasztó bekeverése kétfázisú. Az első alapos átkeverést követően hagyjuk pihenni kb 4-5 percig, majd újra átkeverjük. Az anyagban található cement miatt van szükség a pihentetés utáni átkeverésre, mivel az első keverés után a cement anyagsajátossága miatt az anyag megmerevedik, ugyanakkor a második fázis után képlékennyé válik.  Fontos szabály, hogy mindig a vízhez keverjük hozzá a ragasztót és nem fordítva! A bekevert ragasztót 2 órán belül fel kell használni, száradási ideje 24 -, a teljes kötési ideje 28 óra. A bekevert és megmerevedett ragasztót újra hígítani és újra felhasználni nem szabad!  
A ragasztást megelőzően meg kell bizonyosodni a falazat fogadó képességéről. Szükség esetén a falazat előkészítése történhet vakolat leverésével, újravakolásával, pormentesítésével, és ha esetleg nedves, hagyni kell kiszáradni.  A ragasztás történhet pontszerűen (8-10 pogácsa), széleken kenve és a középen 3-4  pontban vagy teljes felületen glettvassal kenve, de ami nagyon fontos, hogy a polisztirol lapok legalább 40%-a tapadjon a falazathoz, illetve, hogy a dűbeltárcsák alá minden esetben kerüljön ragasztó, nehogy a dűbelezésnél a lapok széleit behúzzuk esetleg el is törjük. Ügyeljünk rá, hogy a  szigetelőlapok közti fugákba ne kerüljön ragasztó! A beépítés után a ragasztó maximális vastagsága 1 cm körül legyen.
A dryvit rendszer legkényesebb eleme a hálózás.  A háló felhelyezése is ugyanezen ragasztóval történik. Hálózásnál nagyon fontos, hogy a hálót a lapokra felkent ragasztóba kell ágyazni, majd újra átsimítani.  A felületerősítő üvegháló folytonosságát átfedéssel történő beépítés biztosítja. Ez minimum 10 cm. A nyílászárók sarkainál el kell helyezni egy 30*20 cm kiegészítő háló erősítést az esetleges repedések elkerülése miatt, merőlegesen a feltételezett repedés irányára. Ajánlott a gyártó által meghatározott száradási időt betartani mielőtt a színezés előtti alapozózást elkezdenénk. A végső fázis előtt a ragasztott felületet érdemes átcsiszolni, az esetleges glettvas által képzett csíkok eltűntetése miatt.
 A megfelelő ragasztó kiválasztása tehát nagyon fontos, mivel ez az anyag tartja falunkon a szigetelő lapokat, ez az anyag fogja össze az üvegszövet háló segítségével az egész rendszert és ez az anyag ad alapot a vékonyvakolatunknak, hogy házunk évekig megtartsa szép küllemét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése