2011. augusztus 24., szerda

Hőszigetelési, épületfizikai alapfogalmak




  Wattok és kilowattok, lambdák és kelvinek, meg a hozzájuk tartozó bonyolultnak látszó képletek. Van pár alap épületfizikai fogalom amivel tisztában kell lennünk, hogy mélyebben beleáshassuk magunkat, a hőszigetelés tudományának rejtelmeibe. Nem kell megijedni, nem is olyan nehéz.
Hat lényeges fogalom segít nekünk.


1. Teljesítmény és fogyasztás (munka)
 
A teljesítmény (P) mértékegysége a watt (W) vagy kilowatt (kW).A munkavégzés sebessége,vagyis az egységnyi idő alatt végzett munka. Más szóval, ez a pillanatnyi érték adja meg, hogy adott pillanatban mennyi energia szükségeltetik.
A fogyasztás , más szóval munka mutatja meg nekünk, milyen hosszú időn keresztül került teljesítmény kifejtésre. Mértékegysége a kilowattóra (kWh)
Napjaink során nem a teljesítménnyel, mindinkább a használat idejétől függő fogyasztással foglalkozunk. Például egy éjjel-nappal készenlét módban lévő televízió alacsony fogyasztással összességében kétszer annyi energiafelhasználást produkál, mint a napi csak pár percre bekapcsolt, magas fogyasztású mikrosütő, egy év leforgása alatt.

2. Hőátadás

A hőmérséklet egy fizikai mennyiség a hő állapot számszerű jellemzésére. Kelvinben (K) vagy Celsius ( C ) mérik. Ha két test hőmérséklete különböző, közöttük hőátadás indul meg, amely addig tart, amíg mindkettő azonos hőmérsékletű lesz. Ez az oka például, hogy hideg betonpadlón állva hamar fázni kezd a lábunk.

3. Hővezető képesség

Megadja, hogy egy anyagon keresztül mennyi energia halad át, tehát az adott anyag jellemzője. A hővezető képesség jele a lambda ( L ) . Minél kisebb a lambda érték, annál jobb a hőszigetelő hatás azaz, az anyag hőszigetelése.

4. Hőátbocsájtási tényező ( U-érték)

Hőszigetelésnél az egyik legfontosabb mérőszám. Egységnyi felületen, egységnyi idő alatt, egységnyi hőmérséklet különbség mellett áthaladó hőáram. Fontos! -az energia mindig a magasabb hőmérsékletű oldalról az alacsonyabb irányába vándorol. Tehát a szobánkból, a meleg akar kimenni és nem a hideg bejönni. Egy ismeretlen épület felújításának tervezésénél, az előkészítő szakaszban ellenőrizni kell az épület hőháztartását, meg kell határozni a hőveszteség helyeit. Jó hőszigetelésnél a hőátbocsájtást akadályozzuk meg. Az U-érték mértékegysége a W/(m2K) .

5. Páradiffúzió

A pára gázhalmazállapotú víz, amely bizony néha lecsapódik. A páradiffúzió az a jelenség, amikor a pára átáramlik az épület szerkezeten, jelentősen károsítva annak minőségét. A pára átáramlását az anyagon, az un. páradiffúziós ellenállás akadályozza meg. Ez a jelenség  µ (mü) A levegõ páradiffúziós ellenállási értéke µ = 1. Minél nagyobb a µ anál sűrűbb az anyag.

6. Sűrűség p (ró)

A sűrűség, egy homogén test tömegének (súlyának) és térfogatának hányadosa. Más szóval, egységnyi térfogatú anyag tömege. Mértékegysége kg/m3. Minél több az anyagba zárt levegő, annál kisebb a sűrűség, és minél kevésbé sűrű egy anyag, annál kisebb a hővezető képesség. És ahogy azt már tanultuk, minél kisebb a hővezető képesség, annál jobb a hőszigetelés.

2 megjegyzés:

  1. Érdemes lenne a bejegyzésben egy két szót ejteni az ablakok(azok kereteinek)/bej. ajtók U-értékeiről, szigeteléséről illetve a kivitelezés során nagyon fontos hőhidak elkerüléséről is, így segítve az éppen felújító/építkező kuncsaftokat mert az a fránya hideg, ha a falon nem tud "bemenni", akkor bemegy a kereten/üvegen keresztül, sarkoknál, így csökkentve jelentősen a hatékonyságot.
    Ettől függetlenül színvonalas összefoglaló, ez a jövő.

    Heli

    VálaszTörlés
  2. Ja, amúgy felvehetnénk a kapcsolatot. http://maxomin.hu/

    VálaszTörlés