2011. szeptember 11., vasárnap

Hőhíd



A hőhid, tulajdonképpen energiaelnyelő lyuk. A épület szerkezetnek egy olyan pontja, szakasza vagy felülete, ami jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része. Egyszerű és szemléletes példa erre egy téglafal, benne egy, a helyszínen készített áthidalóval. A téglafal hővezetési tényezője sokkal alacsonyabb, mint a helyszínen készített monolit beton áthidalóé.  Az áthidaló helyén rosszabb lesz az épület hőszigetelő képessége és több hő távozik a szabadba. Belső felületeken a hőhídnál a fal hőmérséklete alacsonyabb mit a többi helyen, és itt páralecsapódás, penészedés jelentkezhet.
Formájuk lehet pontszerű, vonal formájú vagy foltszerű. A hőhid többféleképpen alakulhat ki. Épületek éleinél, és a sarkoknál, mivel a belső kis hőfelvevő éllel szemben
egy nagyobb külső hőleadó felület áll szemben.
Adódhat, olyan helyeken, ahol különböző anyagú, különböző hővezetésű anyagok csatlakoznak. Ilyenek az ablakcsatlakozások, áthidalók, ablakpárkányok vagy akár egy kiugró betonerkély. 
Sajnos hőhíd jelenik meg azokon a helyeken is, ahol nem kellő odafigyeléssel készült el a szigetelés, például a szarufák közé nem került szigetelőanyag, vagy elcsúszva rés keletkezett. 
A következmények nem is maradhatnak el. A fűtésenergia megnő, a belső területek hűvösebbek lesznek, illetve az alacsonyabb belső felületi hőmérséklet miatt páralecsapódással, penészképződéssel is számolhatunk. Súlyos esetekben akár a tartószerketzet is károsodhat.
Megfelelő tervezéssel és az épület teljes felületét megfelelő hőszigeteléssel ellátva a hőhidak teljes egészében megszüntethetők, megelőzhetők.
A homogén (rés mentes) hőszigetelés elkészítéséért, a homlokzati tárgyak (párkányok, lámpák, napernyők, előtetők) szakszerű szigeteléséért, valamint a homlokzati szigetelés és tetőszigetelés kapcsolódásáért, minden esetben hozzáértő kivitelezőhöz forduljon a későbbi problémák elkerülése végett.
www.dryvit-szigeteles.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése